Omgevingsmanagement groot onderhoud Rijkswegen

In opdracht van Rijkswaterstaat voert aannemer KWS Infra in 2025 en 2026 groot onderhoud uit aan delen van de A6, A7, N31 en A31 in Friesland. Een flinke klus, want het gaat in totaal om 34 kilometer snelweg, 39 kunstwerken, 65.000 ton asfalt én de aanleg van een riool van vier kilometer lang. Ook Bureau Schmidt is betrokken bij dit project – onze collega’s Rixt en Coby zijn verantwoordelijk voor het omgevingsmanagement.

Minder hinder, meer draagvlak

Bij groot onderhoud aan rijkswegen kun je de omgeving niet vergeten. Denk aan omwonenden, maar ook bedrijven, hulpdiensten, het openbaar vervoer en natuurlijk de doorgaans duizenden dagelijkse weggebruikers. Die wil je goed informeren, tijdig betrekken en waar mogelijk ontzorgen. Coby en Rixt zijn als omgevingsmanagers de schakel tussen de aannemer, Rijkswaterstaat en de omgeving. Door goede communicatie, slimme afstemming en heldere afspraken zorgen ze ervoor dat het project niet alleen technisch, maar ook maatschappelijk goed verloopt.

 

Omgevingsanalyse en stakeholdermanagement

Rixt en Coby starten daarvoor met een omgevingsanalyse. Op welke mensen en partijen hebben de werkzaamheden invloed? En welke belangen spelen er? Door strak stakeholdermanagement houden we het overzicht en kunnen we snel schakelen. En door duidelijk en tijdig te communiceren, weet iedereen – van bewoners en bedrijven tot gemeenten en hulpdiensten – precies wat er wanneer gebeurt.

“Goed onderhoud aan wegen draait niet alleen om asfalt en techniek, maar óók om mensen” – Coby

Ook begeleidt het duo de benodigde onderzoeken en vergunningstrajecten, zodat de uitvoering juridisch en procedureel goed onderbouwd is, en organiseren ze overleggen met hulpdiensten en vervoerders om de veiligheid en bereikbaarheid te waarborgen. En mocht er onverwachts iets gebeuren, dan ligt er een goed doordacht calamiteitenplan klaar.

Groot onderhoud Noord-Nederland – West

Het onderhoud aan Friese delen van de A6, A7, A32 en N31 vallen binnen het programma Groot Onderhoud Noord-Nederland – West. In totaal wordt zo’n 34 kilometer snelweg vernieuwd, 4 kilometer nieuw riool aangelegd, 65.000 ton asfalt gebruikt (waarvan 38.000 ton duurzaam zeer open asfalt beton), 44 kilometer aan nieuwe vangrails geplaatst en onderhoud uitgevoerd aan maar liefst 39 kunstwerken, zoals bruggen en viaducten.

Ook krijgt 72 kilometer asfalt een opfrisbeurt met zogenoemde verjongingscrème. Op een gedeelte van de A7 vervangt KWS alleen de toplaag van het asfalt. Daarbij wordt er een laag op het asfalt gesproeid, om het verouderde bindmiddel soepeler te maken en eventuele (beginnende) scheurtjes daarin te repareren. Zo wordt het slijtageproces afgeremd en kan de weg tot twee of drie jaar langer mee.

 

Door duidelijke communicatie en goede afstemming met alle partijen, leveren Rixt en Coby een belangrijke bijdrage aan het succes van dit project. Want goed onderhoud aan wegen draait niet alleen om asfalt en techniek, maar óók om mensen, aldus Coby.

Heb jij een vraag over omgevingsmanagement bij een civieltechnisch project? Of zoek je iemand die omgeving en techniek samenbrengt? Neem contact met ons op. BS denkt graag met je mee.