Vernieuwd skatepark in Zwolle

Het Wezenlandenpark is het grootste en populairste park van Zwolle. Naast een speeltuin, kinderboerderij, voetbal- en basketbalveld en een paviljoen, vind je er ook een skatebaan. Deze baan, met elementen zoals bowls, halfpipes en rails, wordt de komende jaren uitgebreid en gerenoveerd. Vanaf het voortraject tot de realisatiefase werken we hier als Bureau Schmidt aan mee. Dat doen we in opdracht van gemeente Zwolle en samen met de aannemer SkateOn.

Overvol en verouderd
De skatebaan in het Wezenlandenpark, die in 2005 is aangelegd, wordt tegenwoordig niet alleen door skateboarders gebruikt, maar ook door bmx’ers, inlineskaters en steppers. Zij komen niet alleen uit de stad, maar ook van buiten Zwolle. Daardoor is de baan overvol geraakt en ontstond er ruimtegebrek. Daarnaast is het skatepark de afgelopen jaren behoorlijk verouderd. Skaters hebben last van hobbels, gaten en kieren in de obstakels en scheuren in het asfalt. Kortom: uitbreiding en renovatie is hoognodig.

Actie na raadsvergadering
Het initiatief voor de plannen kwam vanuit de skaters (en andere gebruikers) zelf. In 2021 legden ze tijdens een gemeenteraadsvergadering hun wensen neer. Een motie van de gemeenteraad, waarin ze het college van burgemeester en wethouders vroegen om de kansen voor de vernieuwing of renovatie van het park te onderzoeken, was het startpunt voor Bureau Schmidt.

Van voortraject tot realisatiefase
In het voortraject startten Wâlter en Narsing met het opstellen van een plan van aanpak. Ze adviseerden over de aanbestedingsvorm en de aandachtspunten voor het ontwerp en maakten een budgetraming en subsidiescan. Frits begeleidde de aanbestedingsfase – van de aanbestedingsdocumenten tot de toetsing van inschrijvingen – en is ook tijdens de bouwteamfase betrokken bij het project. En ook tijdens de realisatiefase blijven we betrokken.

“Het ontwerp vormt de basis van een goed skatepark. Daarom betrekken we de skaters bij het ontwerpproces. Samen maken we belangrijke beslissingen: van materiaalkeuze tot het bepalen van de hoogte van de obstakels.”
– Frits Jansen

Wensen en behoeften van skaters
Vóór de ontwerpfase brachten we eerst de wensen en behoeften van de skaters in kaart met een online enquête. Via een infobord met een QR-code, die op de skatebaan en op vier andere plekken in Zwolle geplaatst werd, konden gebruikers van het skatepark de vragenlijst invullen. Zo kwamen we erachter dat de doelgroep niet alleen behoefte had aan uitbreiding en renovatie, maar ook aan meer uitdaging en nieuwe hindernissen. Daarnaast zien ze het liefst dat er op de baan gescheiden ruimtes worden gecreëerd voor beginnende en ervaren skaters. Deze inzichten nemen we mee in het ontwerp.

Bouwteam met aannemer SkateOn
Om de kennis van de markt in vroeg stadium te integreren in het ontwerpproces, en zo voor de beste oplossing te gaan binnen het beschikbare budget, heeft de gemeente ervoor gekozen om het project uit te voeren met een bouwteam. Daarom werken we nauw samen met de aannemer SkateOn. Projectmanager Frits: “Het bijzondere aan dit bedrijf is dat alle werknemers skaters zijn. De afgelopen twintig jaar zijn ze uitgegroeid tot marktleider, en hebben ze ook internationale projecten gedaan. Met hun expertise, maar ook met de kennis en ervaring van Bureau Schmidt, creëren we een skatepark van zeer hoge kwaliteit.”

De planning
De komende maanden wordt het ontwerp gereed gemaakt met het bouwteam. Daarna start de realisatiefase, zodat de skaters, bmx’ers, inlineskaters en steppers in de tweede helft van 2025 het vernieuwde skatepark in Zwolle weer volop én met plezier kunnen gebruiken.

Ook hulp nodig bij de vernieuwing, renovatie of herinrichting van de openbare ruimte? Bureau Schmidt staat voor jou klaar! Schakel onze expertise in vanaf het initiatief tot en met de realisatie.