Kom jij ons team versterken?
Werken bij Bureau Schmidt!
 

Bureau Schmidt werkt samen met Zuiderzeewind aan Windpark Fryslân


Vanaf begin mei werkt Bureau Schmidt mee aan één van de meest grootschalige windprojecten van Nederland. Shanti Faber leidt, als omgevingsmanager voor het consortium Zuiderzeewind, de bouw van Windpark Fryslân in goede banen.
 
Zuiderzeewind, een consortium dat bestaat uit aannemer Van Oord en Siemens Gamesa Renewable Energy, is inmiddels gestart met de werkzaamheden voor Windpark Fryslân. Het windpark wordt gebouwd aan de zuidelijke kant van de Afsluitdijk, ter hoogte van Breezanddijk. Bij het project hoort ook de bouw van een werk- en natuureiland bij Kornwerderzand en de aanleg van een ondergrondse hoogspanningskabel.
 
Het project
In het Friese deel van het IJsselmeer komen 89 windturbines, op zo’n 6,5 kilometer afstand van de Friese kust. Met een vermogen van 320 MW kunnen ze ruim 500.000 huishoudens van stroom voorzien en naar schatting 800.000 ton aan CO2-uitstoot besparen. Om de opgewekte energie vanuit het IJsselmeer naar de huishoudens te brengen wordt er een hoogspanningskabel aangelegd. Consortium Zuiderzeewind zorgt voor de aanleg van de kabel van de Afsluitdijk tot aan Bolsward.
 
De uitdagingen
Van vogels, vissen, vleermuizen tot aan vissers, kitesurfers en bewoners. De werkzaamheden om het windpark aan te leggen kennen de nodige uitdagingen. “Lokale kennis van Friesland en de betrokken partijen is daarbij heel belangrijk”, vertelt Shanti. Dat is dan ook de reden dat Bureau Schmidt gevraagd is om het omgevingsmanagement op zich te nemen. “Wij kennen de omgeving goed en weten hoe we zaken moeten aanpakken.”

Iedereen goed geïnformeerd
Samen met de communicatieadviseurs van de Windpark Fryslân en Zuiderzeewind zorgt Shanti ervoor dat alle betrokken partijen de komende tijd goed geïnformeerd zijn over de bouw van het windpark. “De eerste weken investeer ik veel tijd in het spreken van diverse stakeholders. Aannemer Levvel van De Afsluitdijk, Gemeente Súdwest-Fryslân of provincie Fryslân zijn bijvoorbeeld belangrijke partijen. Ook controleer ik welke omgevingsvoorwaarden in de vergunningen zijn opgenomen. Juist de omgeving moet goed geïnformeerd worden tijdens de bouw. “Daar zorgt Windpark Fryslân voor. Maar wij zijn proactief en zorgen dat zij altijd op de hoogte zijn van de juiste bouw informatie en de planning.”
“Bijdragen aan een duurzaam Friesland en werken voor een uniek project, op een unieke locatie.”
Natuureiland
De natuur wordt bij de bouw van Windpark Fryslân niet vergeten. Ten zuiden van de Afsluitdijk, bij Kornwerderzand, komt een natuureiland. Dit eiland wordt tijdens de bouw gebruikt als werkeiland en luwtegebied. Meteen na de afronding van de bouw zal het eiland worden doorontwikkeld tot een vogeleiland en foerageergebied van tientallen hectares, zowel onder als bovenwater. Shanti: “Het meest bijzondere aan het project vind ik dat Bureau Schmidt kan bijdragen aan een duurzaam Friesland. En dat op een unieke locatie, in het IJsselmeer.”
 
Kijk voor meer informatie over Windpark Fryslân op www.windparkfryslan.nl  
 
 
 


Bureau Schmidt

Op zoek naar een advies- of ingenieursbureau in het noorden of midden van het land? Dan ben je bij ons op de juiste plek. Bureau Schmidt adviseert over infrastructurele projecten vanaf het initiatief tot aan de realisatie. We ontwerpen én begeleiden de werkzaamheden tijdens de uitvoering. Zowel overheden, als aannemers, projectontwikkelaars en adviesbureaus kunnen bij ons terecht. Nieuwsgierig geworden? Je bent bij ons altijd welkom voor een goede kop koffie in ons kantoor in Leeuwarden, Groningen of Zwolle!

Vestiging Leeuwarden
Westerplantage 15, 8911 DC Leeuwarden
T. 058 - 79 20 020
E. info@bureauschmidt.nl

Vestiging Groningen
Aarhusweg 2-14, 9723 JJ Groningen
T. 050 - 76 20 774
E. info@bureauschmidt.nl

Vestiging Zwolle
Schrevenweg 1, 8024 HB Zwolle
T. 038 - 84 57 719
E. info@bureauschmidt.nl


Copyright 2020 Bureau Schmidt   |   Privacyverklaring   |   Realisatie: WMMEDiA