Kom jij ons team versterken?
Werken bij Bureau Schmidt!
 

Bureau Schmidt geeft advies over aanleg kunstgrasvelden in Delfzijl


De gemeente Delfzijl wil meerdere voetbalvelden vernieuwen en vervangen. De voetbalverenigingen in Holwierde en Wagenborgen krijgen beiden een kunstgrasveld. Daarnaast worden in Farmsum en Woldendorp twee natuurgrasvelden vernieuwd. Arjan Cappon begeleidt de gemeente Delfzijl bij het maken van de ontwerpen en adviseert over de aanbestedingswijze, contracten en de kostenramingen.

De vraag
De bestaande natuurgrasvelden van de voetbalclubs voldoen niet meer aan de gestelde normen voor een speelveld. De toplaag is niet meer goed en de afwatering van het veld laat bovendien te wensen over. De gemeente Delfzijl wil dat de dorpen in haar gemeente leefbaar blijven, voor jong en voor oud. Daar horen goede sportvelden bij. Door de velden te vernieuwen of te vervangen door kunstgras zijn ze straks het hele jaar door goed bespeelbaar. De velden kunnen er weer voor meerdere jaren tegenaan en de verenigingen hoeven niet meer uit te wijken naar andere velden.
 
Rol van Bureau Schmidt
Bij de aanleg van een kunstgrasveld komt veel kijken. Arjan Cappon weet er alles van en adviseert de gemeente daarom over het ontwerp en de aanleg van de nieuwe velden. “Wij zijn vaak van het begin tot het eind betrokken: vanaf de voorbereiding tot aan de oplevering van het kunstgrasveld kunnen wij de opdrachtgever adviseren.”
 
“We stemmen alles heel goed met elkaar af. Zo halen we voor beide partijen het beste eruit”.
 
Wensen en eisen
Een kunstgrasveld ligt er niet van de een op de andere dag. Daar gaat eerst een heel traject aan vooraf. “Het is belangrijk om eerst alle kaders heel goed duidelijk te hebben”, vertelt Arjan. “Daarom ga ik eerst in gesprek met de gemeente, zodat we alle eisen op papier kunnen zetten. Pas daarna ga ik om tafel met de sportclub. Ook van hen wil ik graag horen of zij wensen hebben en zo ja, welke dat dan zijn.”
 
Tijdens de gesprekken wordt niet alleen het grasveld besproken, maar ook de aankleding eromheen: de dug-outs, de ballenvangers, de verlichting, enzovoorts. Met alle verzamelde informatie gaat Arjan weer terug naar de gemeente. Arjan: “Ik heb tijdens het project meerdere keren met beide partijen contact. We stemmen alles heel goed met elkaar af. Zo halen we voor beide partijen het beste eruit en weten we zeker dat we tijdens het proces niet voor onverwachte zaken komen te staan. Ook toetsen we de eisen en wensen aan het beschikbare budget. Als dat nodig is, stellen we het ontwerp vervolgens bij”.
 
Onderzoeken en opbouw
Voordat de aannemer kan beginnen met de ombouw van het natuurgrasveld naar een kunstgrasveld, moeten er eerst nog een aantal andere stappen genomen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om bodemonderzoeken, zettingsberekeningen of een onderzoek naar flora en fauna.
 
Ondertussen wordt besproken hoe de opbouw van het kunstgrasveld eruit moet komen te zien. “Een kunstgrasveld is opgebouwd uit verschillende lagen”, legt Arjan uit. “Van onder naar boven gezien: de zandfundering, een sporttechnische laag, dempend foam, en daarna pas de toplaag, het kunstgras.”
 
In dit geval moet bij de aanleg van het veld rekening gehouden worden met de normen van het NOC*NSF en de KNVB. Bij een veld voor hockey, atletiek of tennis gelden andere eisen dan voor voetbal. Arjan: “Er bestaat daarnaast een verscheidenheid aan materiaal voor de toplaag. Zo kan er gekozen worden voor een toplaag met een infill, sbr-rubber, kurk, EPDM of TPE. Voor welk materiaal we kiezen, verschilt per veld en per opdrachtgever of vereniging. Een veld moet in elk geval op de sportvloerenlijst van het NOC*NSF staan.”
 
Ontwerpen
Zodra de ontwerpen door alle partijen goedgekeurd zijn, kan er gestart worden met het contract en de tekeningen. Daarna wordt er via een aanbestedingsprocedure een aannemer geselecteerd om de werkzaamheden uit te voeren. “Tot slot kunnen wij ook de directievoering en het toezicht verzorgen tijdens de uitvoering”, vertelt Arjan. “Zo zijn we écht vanaf het begin tot aan de oplevering van het grasveld betrokken en kunnen we de opdrachtgever ontzorgen.”
 
Meer informatie
Wilt u meer informatie over de aanleg van kunstgrasvelden? Neem dan contact op met Arjan Cappon via e-mailadres arjan@bureauschmidt.nl of telefoonnummer 06 23495872.
 
Kunstgras
 


Bureau Schmidt

Op zoek naar een advies- of ingenieursbureau in het noorden of midden van het land? Dan ben je bij ons op de juiste plek. Bureau Schmidt adviseert over infrastructurele projecten vanaf het initiatief tot aan de realisatie. We ontwerpen én begeleiden de werkzaamheden tijdens de uitvoering. Zowel overheden, als aannemers, projectontwikkelaars en adviesbureaus kunnen bij ons terecht. Nieuwsgierig geworden? Je bent bij ons altijd welkom voor een goede kop koffie in ons kantoor in Leeuwarden, Groningen of Zwolle!

Vestiging Leeuwarden
Westerplantage 15, 8911 DC
Leeuwarden
T. 058 - 79 20 020
E. info@bureauschmidt.nl

Vestiging Groningen
Aarhusweg 2-14, 9723 JJ
Groningen
T. 050 - 76 20 774
E. info@bureauschmidt.nl

Vestiging Zwolle
Schrevenweg 5, 8024 HB
Zwolle
T. 038 - 84 57 719
E. info@bureauschmidt.nl

Vestiging Heerhugowaard
W.M. Dudokweg 22B, 1703 DB
Heerhugowaard
T. 072 - 720 2235
E. info@bureauschmidt.nl


Copyright 2022 Bureau Schmidt   |   Privacyverklaring   |   Realisatie: WMMEDiA